Kouran metsästysseura ry

Eväitä uuteen kauteen

Uusi metsästyskausi on jälleen ammuttu käyntiin. Seuran kesäkokous pidettiin Pahkamajalla 16.8., kokouksessa päätettiin sääntöjen mukaan mm. kauden riistakiintiöt, jotka löytyvät ajantasaisina nettisivuilta. Kokous päätti kieltää teeren ja metson metsästyksen pelloilta. Kiellon tarkoitus on säästää soidinpaikoilta kokeneita teerikukkoja jatkamaan sukua kevätsoitimelle. Pikkusorkkajahdin järjestelyistä kerrotaan lähempänä jahdin alkua, pääsääntöisesti mennään vanhan hyväksi osoitetun mallin mukaan.

Riistajaosto järjestää pienpetojen ja varislintujen tehopyyntikampanjat, jotka kestävät koko metsästyskauden 31.7.2024 saakka. Tehokkaimmat pyytäjät palkitaan, palkinnot tarkentuvat myöhemmin. Pienpetosaalis ilmoitetaan Timo Saarimäelle (kilpailun ylituomari) kuvaviestillä whatsapin kautta, varislinnuilta otetaan jalat talteen saaliin todentamista varten (varmuuden vuoksi saalis kannattaa myös kuvata). Eniten pisteitä keränneet palkitaan ja kaikki osallistuneet ovat mukana arvonnassa. Varislintukisassa on oma sarja alle 18-vuotiaille.

Kilpailun pistelasku:

Pienpedot:

  • Minkki 5 pistettä
  • Supikoira 4 pistettä
  • Näätä 2 pistettä
  • Kettu 1 piste

Varislinnut:

  • Varis, naakka ja harakka; kaikista 1 piste

Ampumaradalla saatiin iso askel eteenpäin haulikkoradan auetessa pitkän tauon jälkeen, valtava kiitos kaikille kökkiin osallistuneille! Nyt meillä on upea haulikko compak -rata, joka on herättänyt kiinnostusta laajemminkin seuran ulkopuolella. Valitettavasti nykyinen ympäristölupa mahdollistaa ampumisen haulikkoradalla varsin rajoitetusti sekä aikojen että laukausmäärien suhteen, ja sulkee radan lokakuun alusta huhtikuun loppuun saakka. Näistä syistä johtuen syksyn ammunnat ovat avoinna vain seuran jäsenille. Kierroksen hinta on 6€, alle 18 vuotiailta 4€ ja alle 15 vuotiailta (myös jäsenten lapset) 0€. Talven aikana pyritään saamaan uusi tarpeitamme paremmin vastaava ympäristölupa voimaan.

Uusia jäseniä olemme saaneet jokusen, ilahduttavasti valtaosa uusista on nuoria. Tästä tuli johtokunnalle kimmoke pohtia uuden jaoston perustamista nuorison tarpeisiin, ajatuksena monipuolinen harrastukseen perehdytys. Jos mielenkiintoa nuorisotoiminnan vetämiseen tai vetämiseen osallistumiseen löytyy edes jollain osa-alueella, niin reippaasti yhteys puheenjohtajaan.

Viime vuosina on toistuvasti tullut maanomistajilta ja viljelijöiltä valituksia metsästäjien ajeltua väärässä paikassa; kytöteillä, maastossa ja pelloilla. Varsinkin syksyn pehmittämässä maastossa autolla saa rumat jäljet peltoon tai pehmeään peltotiehen. Kunnioitetaan maanomistajien omaisuutta ja pysytään siis tukevasti tiepohjalla. Lisäksi sanomattakin lienee selvää ettei roskia jätetä maastoon…

Jonkun verran on tullut yhteydenottoja myös väärässä paikassa olevista ruokinnoista ja riistakameroista. Ruokinnan perustaminen ja riistakameran vieminen maastoon on aina ne sinne vieneen henkilön ja maanomistajan välinen sopimusasia. Ilman lupaa ei kumpaakaan tule tehdä.

Vielä muistutus turvallisuudesta. Vaikka metsästys on suhteellisen turvallinen harrastus, niin Suomessa on sattunut viime vuosina useita kuolemaan johtavia onnettomuuksia metsästyksen yhteydessä. Yleensä vahingot johtuvat huolimattomuudesta asetta käsitellessä tai ammuttaessa kohdetta jota ei ole varmasti tunnistettu. Seuruejahdeissa tulee kiinnittää erityistä huomiota ampumasuuntiin, oranssia kannattaa pitää päällä vaikka laki ei sitä vaatisikaan (kauris-, jänis/rusakko-, kettujahti). Myös kytiksellä kannattaa pitää Trackerissa oma paikka päällä, jos moinen aplikaatio puhelimesta löytyy. Hirvi- ja peurajahdeissa metsästyksenjohtajilla on omat vastuunsa sekä velvollisuus huolehtia mm. osallistujien oikeasta pukeutumisesta ja tarpeen mukaan muusta ohjeistuksesta, mutta viime kädessä vastuu on yksittäisellä metsästäjällä. Ollaan tarkkana!

Seurassa on hieno ja vahva tekemisen meininki, kesä levätty ja tehty pohjatöitä, nyt on pitkä kausi aikaa nauttia metsästyksestä.

Antoisaa kautta jokahittelle!

-Ville, pj

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.